Oddział w Lesznie - Upamiętnienie ofiar Powstania Wielkopolskiego (02.01.2019)

02012018lesznoRegion Wielkopolska NSZZ "Solidarność" Oddział w Lesznie co rocznie upamiętnia obchody wybuchu Powstania Wielkopolskiego. Ostania uroczystość miała miejsce 27 grudnia 2018 r. na cmentarzu parafialnym, gdzie znajduje się kwatera powstańców i poświęcony im pomnik.

Przemówienie wygłosił Wiceprezydent Miasta Leszna Piotr Jóźwiak, który na wstępie poinformował zebranych o udziale Prezydenta Miasta Leszna Łukasza Borowiaka oraz Przewodniczącego Rady Miejskiej Leszna Tomasza Malepszego w poznańskich uroczystościach rocznicowych.

Piotr Jóźwiak w swojej wypowiedzi wspomniał o dwóch wcześniejszych powstaniach, jakie w Wielkopolsce wybuchły, tj. w 1806 roku przeciwko Prusakom i w 1809 roku przeciwko Austriakom, które były również zwycięskie. Jednak największym było oczywiście powstanie 1918 roku. Gdyby nie ono, nie byłoby wolnego Leszna. Wiceprezydent przypomniał, że po wybuchu powstania polscy działacze niepodległościowi w Lesznie zostali internowani, w mieście stacjonował też silny niemiecki garnizon, który uniemożliwił zajęcie go przez powstańców. Gdyby nie zwycięstwo powstania, o przynależności państwowej Wielkopolski i Leszna zdecydowałby plebiscyt, którego wynik ze względu na strukturę narodowościową miasta byłby raczej oczywisty.

Piotr Jóźwiak zaznaczył, że setna rocznica zrywu Wielkopolan staje się inauguracją obchodów 100-lecia odzyskania niepodległości przez Leszno, które obchodzić będziemy za rok.

Po modlitwie za zmarłych powstańców pod pomnikiem złożono wiązanki kwiatów i zapalono znicze. Wśród składających kwiaty był Przewodniczący REgionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność" Oddziału Leszno Karol Pabisiak.

W uroczystości brał udział poczet sztandarowy Regionu Leszczyńskiego NSZZ "Solidarność".

"Solidarność" rozdawała uczestnikom manifestacji gazetkę Kuriera Poznańskiego.

21 grudnia w Klubie SHINTO w Lesznie odbył się konkurs upamiętniający 100. rocznicę Powstania Wielkopolskiego. Nagrody ufundował Region Wielkopolska NSZZ "Solidarność".

Zwycięzcom konkursu nagrody wręczał Przewodniczący Oddziału Karol Pabisiak w obecności Prezydenta Miasta Leszna Łukasza Borowiaka i Przewodniczącego Rady Miejskiej Leszna Tomasza Malepszego.

bg