Chcemy dialogu w Pepco (31.10.2018)

31102018pikietaKilkadziesiąt osób zebrało się 30 października 2018 r. w Poznaniu przed siedzibą firmy PEPCO Polska, by zaprotestować przeciwko łamaniu praw pracowniczych. Związkowcy z Organizacji Zakładowej NSZZ Solidarność Pepco Polska zarzucają władzom firmy utrudnienia działalności Związku, łamanie praw pracowniczych i związkowych, pozorowanie dialogu ze Związkiem, a także naciski wobec pracowników, którzy są członkami Solidarności.

Przewodniczący Regionów Wielkopolska - Jarosław Lange i Dolny Śląsk - Kazimierz Kimso wraz z przedstawicielkami OZ w Pepco przekazali przedstawicielom firmy petycję, w której związkowcy domagają się od zarządu firmy  m.in. przystąpienia do rokowań ze Związkiem.

Solidarność jest jedynym Związkiem działającym w Pepco. Powstała w odpowiedzi na trudne warunki pracy pracowników (głównie kobiet) oraz stosunkowo niskie wynagrodzenia. Zgłoszone postulaty poparte zostały szeregiem rozmów działaczy związkowych z pracownikami.