Zjazd w stulecie Polski (29.10.2018)

29102018KZDPodczas obrad XXIX Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ „Solidarność”, które odbyły się 25-26 października 2018 r. w Częstochowie wybrano Komisję Krajową oraz Krajową Komisję Rewizyjną na kadencję 2018-2023.

Wielkopolską „Solidarność” we władzach Związku reprezentują: w Komisji Krajowej - Jarosław Lange, Piotr Olbryś, Marek Boiński, Piotr Łusiewicz, Adam Dopierała i Ewa Zydorek (która weszła w skład Prezydium KK, gdzie kolejną kadencję będzie pełniła funkcję Sekretarza) oraz w KKR - Zbigniew Adamczak.

W przeddzień obrad XXIX Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ „Solidarność” związkowcy modlili się na Jasnej Górze w intencji Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” oraz jedności narodu. Mszy św. w Kaplicy Cudownego Obrazu przewodniczył metropolita częstochowski abp Wacław Depo. W homilii arcybiskup prosił Boga „o solidarną, choć trudną od pokoleń jedność Polaków”.

Przewodniczący Komisji Krajowej Piotr Duda odczytał akt zawierzenia Związku Matce Bożej.

Otwierając obrady pierwszego dnia przewodniczący KK Piotr Duda witając gości i delegatów powiedział:

– Dzisiaj kulminacja święta NSZZ „Solidarność”. Ten zjazd w Częstochowie jest wyjątkowy. Spotykamy się w 100-lecie odzyskania przez nasz kraj niepodległości. Doskonale wiemy, jako ludzie „Solidarności”, że nie byłoby celebrowania tej wspaniałej rocznicy, gdyby nie „Solidarność”, gdyby nie zryw robotników w 1980 r. To kolejna wspaniała rocznica, 40 rocznica pontyfikatu Karola Wojtyły, Ojca Świętego Jana Pawła II, bez którego nie byłoby „Solidarności”.

Gośćmi „Solidarności” byli prezydent Andrzej Duda, wicepremier Beata Szydło, minister rodziny, pracy i polityki społecznej Elżbieta Rafalska, parlamentarzyści oraz osoby zasłużone dla NSZZ „Solidarność”.

– Stojąc przed delegatami, chcę powiedzieć, że cieszę się, że Solidarność uczestniczy w polityce dotyczącej praw pracowniczych, trosce o najsłabszych. Chciałbym, żebyśmy w tym znaczeniu zawsze byli razem, zawsze byli wspólnotą, zrozumieli, jak szukać rozwiązania. Tego życzę Solidarności, sobie, następnemu pokoleniu, tego życzę Polsce. Na następne 100 lat i następne stulecia. Panie Boże błogosław ludziom pracy, błogosław naszą Ojczyznę – powiedział prezydent Andrzej Duda

Podsumowanie kadencji

Sprawozdanie z działalności Komisji Krajowej w czasie ostatniej kadencji przedstawił Piotr Duda.

Przewodniczący KK podkreślił, że mijająca kadencja była przełomowa. Udało się m.in. obniżyć wiek emerytalny i ograniczyć handel w niedzielę. Osiągnięcie tych sukcesów nie było jednak łatwe. Przewodniczący wymienił kilka przykładów, które o tym świadczą. Ustawa o ograniczeniu handlu w niedzielę była złożona jako projekt obywatelski, bo PiS, mimo że posiadało swój projekt ustawy dotyczący tego zagadnienia, opracowany przed wyborami, nie chciało złożyć go do laski marszałkowskiej.

Piotr Duda wskazał także, że Solidarność domagała się możliwości przejścia na emeryturę po osiągnięciu wieku, ale również po przepracowaniu określonych lat pracy. Jednak posłowie PiS nie przyjęli przepisów dotyczących możliwości przechodzenia na emeryturę ze względu na staż pracy.

„Ze strony politycznej jest blokada na rozwiązanie tego jakże pilnego problemu dla pracowników. Nie zapominamy o tym” – podkreślił Piotr Duda.

Przy omawianiu ustawy o ograniczeniu handlu w niedzielę Piotr Duda zwrócił uwagę na potrzebę spójności w działaniach związku.

„Nie można podejmować na poziomie zakładu uchwały, że nie będziemy zbierać podpisów pod projektem obywatelskim ustawy o ograniczeniu handlu. To była anarchia, ponieważ działania podjęto wbrew uchwale programowej. Musimy być solidarni w Solidarności” – podkreślił przewodniczący „S”.

Piotr Duda mówił, że ostatnie cztery lata to dynamiczne działania związku w wielu obszarach. Solidarność włączyła się m.in. w debatę o nowej konstytucji. Dzięki działaniom „S” po raz pierwszy w swoim exposé premier rządu powoływał się na artykuł 20 konstytucji, który mówi o społecznej gospodarce rynkowej. Przewodniczący zaznaczył jednak, że trzeba pracować, aby prawo było tylko na papierze. Przykładem zapisów prawnych, które nie funkcjonują, są na przykład te dotyczące ochrony związkowca jako pracownika szczególnie chronionego. Pracodawcy nagminnie zwalniają przewodniczących związku. Przykładem jest sprawa firmy JYSK.

W tej sprawie związek doprowadził do spotkania z ministrem sprawiedliwości. Zaowocowało ono powstaniem projektu ustawy o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych za czyny zabronione, który znalazł się już na Stałym Komitecie Rady Ministrów. Ustawa ma zwiększyć zakres ochrony pracowników szczególnie chronionych.

– Jak to się dzieje, że od pozytywnych działań dla pracowników członków związków nam nie przybywa? Musimy zadbać o członków związku, bo płacą daninę na wszystkich pracowników w Polsce – podkreślił Piotr Duda i dodał, że „S” zabiega o to, żeby móc odliczyć składkę od podstawy opodatkowania.

Piotr Duda zaznaczył, że związek może spokojnie patrzeć w przyszłość, jeśli chodzi o funkcjonowanie związku. Jego sytuacja finansowa jest stabilna.

Jako zadanie na następną kadencję wyznaczył rozbudowę struktur związku.

„Jesteśmy najbardziej profesjonalnym, największym i najskuteczniejszym związkiem. Opieramy się też i nigdy nie odejdziemy od społecznej nauki Kościoła i dziedzictwa „S” – powiedział na koniec przewodniczący.

Dowodem na skuteczność związku jest fakt, że tylko Solidarności udało się doprowadzić do przyjęcia przez sejm i podpisania przez prezydenta trzech obywatelskich projektów ustaw: o emeryturach górniczych, o święcie Trzech Króli i ograniczeniu handlu w niedzielę.

Wybory. Duda po raz trzeci

Piotr Duda po raz trzeci został wybrany Przewodniczącym Komisji Krajowej NSZZ Solidarność.

– Ja się nie zmienię, jeżeli coś robię, to robię na maksa albo wcale. Przez ostatnie 8 lat, mimo że wiele mnie to kosztowało, a także moich współpracowników i dzięki wsparciu rodziny, która mieszka w Gliwicach, pracowałem na maksa. I teraz zrobię wszystko, abyśmy mogli wykonać tyle, ile udało się nam zrobić w kończącej się kadencji. Jedynym drogowskazem będzie dla mnie przyjęta jutro uchwała programowa – zadeklarował P. Duda dziękując delegatom za tak duże poparcie.

Delegaci wybrali również Komisję Krajową oraz Krajową Komisję Rewizyjną.

W skład KK wchodzi 56 delegatów oraz przewodniczący zarządów regionów, przewodniczący rad krajowych sekretariatów branżowych, przewodniczący Rady Krajowego Sekretariatu Emerytów i Rencistów.

Źródła: tysol.pl, prezydent.pl