Nie żyje nasz kolega Jarosław Wilner (29.09.2018)

29092018JWBył przewodniczącym Zarządu Regionu Wielkopolska Południowa NSZZ "Solidarność". W piątek 28 września zginął tragicznie w wypadku samochodowym.

Jarosław Wilner był absolwentem poznańskiej Akademii Ekonomicznej. Do struktur "S" wstąpił w 1980 r. Działalność związkową zaczął w firmie  Fabryce Wyrobów Ażurowych Haft w Kaliszu – dzisiaj Fabryce Firanek i Koronek Haft SA, gdzie do teraz pełnił funkcję przewodniczącego KZ i skąd był delegatem na WZD Regionu. Od września 1980 r. był przewodniczącym komisji zakładowej "Solidarności". Po 13 grudnia 1981 roku współorganizował tajne struktury "Solidarności". Był redaktorem, drukarzem i kolporterem pism "Społeczeństwu do Przemyślenia", "Biuletyn Informacyjny TKK" i "Magazyn Polski Walczącej". Zatrzymywany, skazywany przez kolegium ds. wykroczeń; SB wielokrotnie przeszukiwała jego dom.

W czerwcu został ponownie wybrany na stanowisko szefa Zarządu Regionu „Solidarności” w Wielkopolsce południowej.

*****

Nabożeństwo pogrzebowe odbędzie się w piątek 5 października 2018 r. o godzinie 13:15 w Kościele pw. Opatrzności Bożej przy ulicy Polnej 8 w Kaliszu. Pochówek odbędzie się na cmentarzu Tynieckim przy ul. Łódzkiej.