Zmiany w regulaminie bez zgody Związku (24.09.2018)

solidarnosc„Solidarność’’ w Solarisie sprzeciwia się jednostronnemu wprowadzeniu przez pracodawcę zmian do Regulaminu Pracy w zakresie monitoringu wizyjnego.

Zgodnie z Kodeksem pracy regulamin pracy podlega uzgodnieniu przez pracodawcę z zakładową organizacją związkową. Tymczasem obecny zakres zmiany nie został ostatecznie uzgodniony   „S”, ponieważ nie osiągnięto porozumienia co do Regulaminu Monitoringu, który ma stanowić załącznik do Regulaminu Pracy – czytamy na stronie internetowej „Solidarności” w Solarisie.

Związkowcy sprzeciwiają się temu, aby monitoring w szerokim zakresie dotyczył kontroli produkcji, tj. kontroli wydajności i działania linii produkcyjnych. Domagają się zaprzestania filmowania pracy poszczególnych pracowników z punktowej kamery umieszczonej na statywie, do czasu ostatecznego uzgodnienia zasad prowadzenia monitoringu wizyjnego.

18 września br. Organizacja Międzyzakładowa złożyła skargę do Okręgowego Inspektoratu Pracy w Poznaniu w związku z dokonaniem przez zarząd Solaris Bus & Coach S.A. zmian w Regulaminie Pracy z naruszeniem obowiązujących przepisów prawa.

Równocześnie ze skargą NSZZ „Solidarność” złożyła wniosek o zbadanie przez Państwową Inspekcję Pracy, zgodności z przepisami prawa zapisów w/w regulaminu.

solaris.solidarnoscwielkopolska.pl