Drugi dzień obrad WZD (28.06.2018)

28062018WZDW dniach 26 i 27 czerwca 2018 r. w auli Politechniki Poznańskiej odbywały się obrady XIX Walnego Zebrania Delegatów Regonu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”, podczas których podsumowano prace Zarządu Regionu w mijającej kadencji oraz wybrano władze regionu na kadencję 2018-2022.

Pierwszego dnia obrad wybrano przewodniczącego ZR. Po raz kolejny został nim Jarosław Lange, który był jedynym kandydatem. Wybrano również 37 członków Zarządu Regionu.

W nowej kadencji ZR będzie pracował w mocno zmienionym składzie. 22 z 38-osobowego składu to osoby nowe. We władzach wielkopolskiej „S” nastąpiła również dość radykalna zmiana pokoleniowa. Pełnienie funkcji związkowych zakończyło wielu działaczy organizacji zakładowych oraz członków ZR i RKR m.in. sekretarz ZR - Barbara Napieralska, skarbnik – Ryszard Górny, członek prezydium Marek Wiza oraz przewodniczący RKR - Julian Marcyjaniak.

Skład nowego Zarządu Regionu:

Jarosław Lange – przewodniczący

Albert Wojtczak

Zbigniew Zawitowski

Ryszard Zielonka

Środa 27 czerwca była drugim dniem obrad Walnego Zebrania Delegatów Regionu Wielkopolska. Tego dnia obrad odbyły się wybory Regionalnej Komisji Rewizyjnej oraz delegatów na Krajowy Zjazd Delegatów.

W skład tych gremiów weszły następujące osoby:

Regionalna Komisja Rewizyjna

Patryk Trząsalski

Ewa Zydorek

Dokumenty WZD

Delegaci przyjęli uchwałę, w której zobowiązują delegatów na Krajowy Zjazd Delegatów do przedłożenia projektu zmiany uchwały finansowej tak, aby wysokość składki członkowskiej dla emerytów, rencistów oraz osób przebywających na zasiłkach i świadczeniach przedemerytalnych uchwalała władza stanowiąca podstawowej jednostki organizacyjnej.

Tego samego problemu dotyczy apel skierowanym do delegatów na KZD o zmianę uchwały finansowej tak, aby z obowiązku płacenia składki członkowskiej były zwolnione osoby które ukończyły 85 rok życia.

W przyjętym stanowisku delegaci poparli działania pracowników Lotniskowych Służb Ratowniczo-Gaśniczych, które mają na celu przyznanie im uprawnień emerytalnych na warunkach określonych dla funkcjonariuszy służb mundurowych.

Drugie stanowisko dotyczy równego traktowania wszystkich pracowników zatrudnionych w podmiotach leczniczych. Delegaci domagają się ustawowych zapisów gwarantujących podwyższenie wynagrodzenia zasadniczego pracownikom medycznym i niemedycznym.

W jednym z apeli delegaci zwrócili się o KZD o podjęcie działań, które doprowadzą do zmiany art. 23' Kodeksu pracy, gdyż obecny zapis jest nieprecyzyjny i pozwala pracodawcom na wybiórcze przenoszenie grup pracowników do innych zakładów pracy, nawet bez żadnych składników majątkowych.

Inny apel dotyczy podjęcia przez KZD działań zmierzających do dostosowania struktury terytorialnej Związku do podziału administracyjnego kraju.

Ponadto delegaci zaapelowali do członków „Solidarności” o wywieszanie w miejscu swojego zamieszkania flag „Solidarności” w dniu 31 sierpnia każdego roku.

Dokumenty przyjęte podczas obrad XXIX WZD