Jarosław Lange na czele wielkopolskiej „Solidarności” (27.06.2018)

27062018wzdW dniach 26 i 27 czerwca 2018 r. w auli Politechniki Poznańskiej odbywają się obrady XIX Walnego Zebrania Delegatów Regonu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”. Poprzedziła je Msza św. w kościele p.w. św. Rocha, której przewodniczył kapelan wielkopolskiej „Solidarności” ks. kan. Tadeusz Magas.

Gościem delegatów byli: przewodniczący KK NSZZ „Solidarność” Piotr Duda, szef Regionu Wielkopolska Płd. Jarosław Wilner, b. przewodniczący ZR Wielkopolska Janusz Pałubicki, przedstawiciele lokalnych władz rządowych i samorządowych, organizacji pracodawców oraz okręgowej Państwowej Inspekcji Pracy.

W części sprawozdawczej delegaci wysłuchali informacji o pracach Zarządu Regionu w mijającej kadencji. - Jesteśmy jedynym dużym regionem, w którym uzwiązkowienie wzrasta - powiedział przewodniczący Jarosław Lange. Wielkopolska Solidarność liczy dziś 33 220 członków (4 lata temu członków było 31 478). W ostatnich czterech latach powstało regionie 65 nowych organizacji związkowych. Działania podejmowane przez ZR zostały pozytywnie ocenione przez Regionalną Komisję Rewizyjną.

Delegaci zdecydowali, że Jarosław Lange przez następne cztery lata będzie stał na czele wielkopolskiej „Solidarności”. Był jedynym kandydatem. Dotychczasowy przewodniczący Zarządu Regionu został wybrany na kadencję 2018-2022 zyskując 201 spośród 204 głosów.

- Ten wynik jest dla mnie szczególnym wyzwaniem. Zrobię wszystko, by nasz region nadal wzrastał - powiedział Jarosław Lange po ogłoszeniu wyników wyborów.

Pierwszego dnia obrad wybrany został również 38 osobowy Zarząd Regionu. W nowej kadencji będzie pracował w mocno zmienionym składzie. We władzach wielkopolskiej „S” nastąpiła dość radykalna zmiana pokoleniowa. Pełnienie funkcji związkowych zakończyli m.in. sekretarz ZR - Barbara Napieralska, skarbnik – Ryszard Górny, członek prezydium Marek Wiza oraz przewodniczący RKR  Julian Marcyjaniak, a także kilku innych dotychczasowych członków ZR.

Drugi dzień obrad poświęcony zostanie wyborom RKR i delegatów na Krajowy Zjazd Delegatów  oraz przyjęciu uchwał i stanowisk.