Inwestycja VW to stabilne miejsca pracy (25.05.2018)

25052018VW24 maja 2018 r. wmurowano kamień węgielny pod rozbudowę zakładu Volkswagen Poznań w Antoninku. Dzięki temu w 2020 roku fabryka będzie gotowa do produkcji kolejnych generacji samochodów.

- Ta rozbudowa podkreśla również znaczenie zakładów Volkswagen Poznań w koncernie Volkswagen. Możemy z nadzieją patrzeć w przyszłość – mówił Jens Ocksen, prezes zarządu Volkswagen Poznań.

Dietmar Mnich, dyrektor zakładu w Antoninku zwrócił uwagę, że taka inwestycja to dla ogromne wyzwanie. - Przed nami dużo pracy, związanej nie tylko z przebudową zakładu, ale również ze szkoleniami pracowników. Już rozwijamy kwalifikacje naszej załogi z uwzględnieniem nadchodzących zmian technologicznych.

- Nowe inwestycje są zawsze wyrazem zaufania Koncernu i podkreśleniem, że na pracownikach Volkswagen Poznań można polegać. Dla mnie, jako przedstawiciela pracowników, jest to przede wszystkim gwarancja stabilnych i dobrych miejsc pracy, co jest szczególnie ważne w okresie dynamicznych zmian na rynku motoryzacyjnym. Rozwój poznańskiej fabryki Volkswagena pokazuje nam, że już dziś przygotowujemy się do tych zmian – podkreślił Piotr Olbryś, szef zakładowej Solidarności, jedna z osób, które wmurowały kamień węgielny pod rozbudowę VW.

Fabryka samochodów użytkowych Volkswagen Poznań zatrudnia obecnie ponad 11.000 pracowników.