Związki zawodowe to bezpieczniejsze warunki pracy (27.04.2018)

2104201728kwietnia28 kwietnia: Międzynarodowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych.

Co roku na świecie dochodzi do 270 mln wypadków przy pracy, z czego 350.000 pracowników rocznie umiera w wyniku poniesionych obrażeń. To prawie 1000 zgonów pracowników dziennie!

W Polsce każdego roku około 300 osób umiera na skutek wypadków przy pracy.

Ponad 200.000 pracowników w Unii Europejskiej umiera rocznie z powodu chorób zawodowych.

Dzień 28 kwietnia poświęcony jest pamięci o wszystkich pracownikach zmarłych, okaleczonych lub chorych w wyniku wykonywanej pracy, to także dzień solidarności z ich rodzinami. Tegoroczne hasło Europejskiej Konfederacji Związków Zawodowych (ETUC) z okazji 28.04: Związki zawodowe to bezpieczniejsze warunki pracy - podkreśla znaczenie nadzoru pracowniczego nad warunkami pracy. Jako pracownicy mamy prawo do bezpiecznych i nie pogarszających naszego zdrowia warunków pracy, a związki zawodowe, to jak dotąd najskuteczniejsze prawnie narzędzie pracownicze, dające możliwość monitorowania i egzekwowania respektowania przepisów w tym zakresie. To także wyższa świadomość i kultura bezpieczeństwa pracy wśród samych pracowników.

ETUC podkreśla pozytywną rolę społecznych inspektorów pracy w budowaniu kultury bezpieczeństwa pracy i stara się o międzynarodowe wzmocnienie prawa pracowniczego do bycia reprezentowanym w zakresie bhp.

*****

Od 1989 roku dzień 28 kwietnia jest obchodzony przez Międzynarodową Organizację Pracy jako Światowy Dzień Bezpieczeństwa i Ochrony Zdrowia w Pracy. W obchody te włączają się czynnie organizacje związków zawodowych z wielu krajów, w tym również NSZZ "Solidarność", świętując ten dzień pod nazwą Międzynarodowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych. Dla związkowców 28 kwietnia jest zarówno dniem wspominania poszkodowanych, jak i okazją do upowszechniania wiedzy o bhp.

Wszelkie informacje, plakaty, program wydarzeń związanych z obchodami 28 kwietnia można znaleźć na stronie internetowej Polskiego Krajowego Centrum Informacji o BHP: www.ciop.pl/28kwietnia.

Do pobrania:

ETUC "Liczy się zdrowie i bezpieczeństwo każdego" - plakaty