Porozumienie w Gaz-systemie oraz w Bridgestone Poznań (23.04.2018)

porozumieniePrzez ostatnie miesiące związki zawodowe działające w Gaz-systemie - NSZZ „Solidarność”, NSZZ „Przesył”, Związek Zawodowy Pracowników Operatora Przesyłu Gazu, Budowy i Eksploatacji Gazociągów – prowadziły z Pracodawcą długi i trudny dialog związany z wartościowaniem stanowisk pracy w Spółce.

Strona Społeczna starała się znaleźć optymalne rozwiązanie satysfakcjonujące wszystkie grupy pracowników. I takie rozwiązanie udało się wypracować.

19 kwietnia 2018 zostało zawarte Porozumienie dotyczące nowego wykazu stanowisk pracy wraz z taryfikatorem płac.

Zgodnie z Porozumieniem nastąpiło włączenie nagród kwartalnych do wynagrodzenia zasadniczego, przyjęto nowy wykaz stanowisk oraz nową tabelę wynagrodzeń zasadniczych, która przewiduje widełki wynagrodzeń o ok. 30 % wyższe niż te oferowane przez rynek pracy w Polsce.

solidarnosc-gazsystem.org

3 kwietnia br. zakończył się spór zbiorowy trwający w tej firmie od października 2017 r.

Zawarcie porozumienia między „Solidarnością” a Zarządem Spółki zostało poprzedzone kilkoma turami rozmów z udziałem mediatora.

W trakcie negocjacji osiągnięto porozumienie w sprawach: zasad regulacji wynagrodzeń w latach 2018 -2020, dodatku rocznego wypłacanego w roku 2021, wprowadzenia świadczenia ubezpieczeniowego, wprowadzenia Pracowniczego Programu Emerytalnego, systemu premiowego, możliwości pracy w systemie 12-godzinnym, wprowadzenia systemu równoważnego czasu pracy z 12-miesięcznym okresem rozliczeniowym.

solidarnosc.bzps.pl