Piła - odsłonięcie Pomnika Danuty Siedzikówny „Inki” (25.03.2018)

26032018InkaW niedzielę 25 marca Członkowie Oddziału Piła NSZZ „Solidarność” wraz z Pocztem Sztandarowym uczestniczyli w odsłonięciu Pomnika Danuty Siedzikówny „Inki”, który odsłonięto w Pile przy Kościele Świętej Rodziny.

28 sierpnia 1946 18-letnia Danuta Siedzikówna ps. "Inka", sanitariuszka   łączniczka 5. Wileńskiej Brygady AK, została zamordowana w więzieniu przy ul. Kurkowej w Gdańsku. Strzelało do niej kilku katów z odległości trzech kroków. Żaden nie trafił. Danutę Siedzikównę zabił strzałem w głowę dowódca plutonu egzekucyjnego z Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Na krótko przed śmiercią w grypsie, jaki nadała do sióstr Mikołajewskich, pisała: "powiedzcie mojej babci, że zachowałam się jak trzeba".