Zbigniew Ziobro: Będzie dobra zmiana również w obszarze praw pracowniczych (19.03.2018)

19032018konferencja"Obszarów nieprawidłowości i patologii w polskim państwie jest bardzo wiele. Mówi się, że nie od razu Kraków zbudowano, jest w tym pewna mądrość i prawda. Nie od razu jesteśmy w stanie wprowadzić dobrą zmianę w każdym aspekcie. Obszar, o którym państwo mówicie, wymaga dobrej zmiany, tak jak kwestia VATu, lichwiarzy czy reprywatyzacji. Musimy to razem zrobić" - mówił minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro na debacie konstytucyjnej zorganizowanej przez NSZZ Solidarność: "Wolność zrzeszania czy wolność zwalniania?".

Dzisiaj rano rozmawiałem z Panem Przewodniczącym Piotrem Dudą i mówiliśmy o tym, że jeśli taka będzie wola, powołamy wspólny zespół w prokuraturze i taki zespół interdysycyplinarny w ministerstwie sprawiedliwości, aby trafili tam ludzie, prawnicy, oraz osoby które mają wiedzę nt. specyfiki tego rodzaju przestępstw, byśmy mogli razem zrobić to, co udało nam się zrobić w kwestii VAT-u, lichwiarstwa czy wyłudzaniu kamienic. Chcieć to móc. Tylko trzeba mieć ludzi, mieć wolę, mamy wspólną wolę, bo musimy to razem zrobić. Muszę tutaj powiedzieć, że mój problem i największa bolączka to jest brak rąk do pracy. Brakuje kompetentnych, uczciwych i rzetelnych prokuratorów. Skierowaliśmy ich na najważniejsze odcinki i zaczyna nam brakować ludzi, którzy mogliby zająć się innymi bardzo ważnymi sprawami. Ale zmobilizujemy się, myślę, że nam się to uda. Bardzo ważne jest rozpoznanie, definicja problemu, dlatego bardzo dziękuję za zaproszenie na konferencję i diagnozę, która jest bardzo poruszająca. Zmiany prawa są potrzebne, drodzy państwo. Tak jak mówię: wola, dobrzy ludzie, profesjonaliści, którzy będą chcieli tę wolę wprowadzić, bo przecież prokurator generalny nie jest w stanie sam prowadzić tysięcy spraw. Musimy to zrobić razem. Narzędzia w postaci przepisów prawa są niedoskonałe. Musimy wykonać dużą intelektualną pracę i zastanowić się, jakich dokonać zmian, aby ułatwić tym, którym powierzymy te zadania, prowadzenie ich z dobrym skutkiem

- mówił minister sprawiedliwości.

Nie ma wolności bez "Solidarności", mówił święty Jan Paweł II. Bez solidarności przez małe s, nie byłoby Solidarności pisanej przez wielkie "S". Opieracie swoją działalność na tej pięknej idei, ale bez tej idei nie ma też sprawiedliwego państwa prawa. I dlatego razem, jako związek NSZZ Solidarność i my, ludzie dobrej zmiany, musimy ten kraj zmieniać, krok po kroku. Będzie dobra zmiana również w obszarze praw pracowniczych, obszarze praw związkowych.

- podsumował Zbigniew Ziobro.

raw

fot. Robert Wąsik - Tygodnik Solidarność