Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych w Lesznie (05.03.2018)

05032018tropem wilczym4 marca, w trzecim leszczyńskim biegu Tropem Wilczym upamiętniającym Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych na starcie stanęło 350 osób. W pierwszej grupie uczestnicy przebiegli symboliczny dystans 1963 metrów, a w drugiej grupie dystans 5 kilometrów. Oczywiście nie zabrakło naszych kochanych członków Związku, którym ochoczo kibicowaliśmy.

Start i meta biegu znajdowały się na ul. Poniatowskiego w Lesznie, przy Pomniku ŻOŁNIERZY WYKLĘTYCH.

Na mecie każdy z uczestników otrzymał pamiątkowy medal i mógł się posilić przygotowaną grochówką.

Łącznie wydano 350 pakietów startowych, o 50 więcej niż w ubiegłym roku.

Całość pięknie poprowadził i do biegu zachęcał Bartosz Domagała z Leszczyńskich Patriotów.
W biegu głównym na dystansie 5 km najszybszy był Szymon Krawczyk, który pokonał trasę w czasie 17 minut i 7 sekund.

Wyniki:

Mężczyźni:

1. Szymon Krawczyk 00:17:07

2. Tomasz Musiał 00:18:47

3. Dariusz Kostrzewski 00:19:05

Kobiety:

1. Patrycja Kasztelan 00:21:21

2. Elżbieta Wrzeszcz 00:21:46

3. Martyna Zielińska 00:22:34

1 marca delegacja Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” i organizacje związkowe NSZZ „Solidarność” złożyły wiązanki kwiatów i zapaliły znicze przed Pomnikiem Żołnierzy Wyklętych.

bg