Pamięci Żołnierzy Wyklętych (26.02.2018)

260220181marcaUroczystości Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych w Poznaniu organizuje Wojewoda Wielkopolski Zbigniew Hoffmann oraz Wielkopolskie Stowarzyszenie Upamiętnienia Żołnierzy Wyklętych w Poznaniu.

1 marca 2018 r. o godz. 16.00 odbędzie się msza św. w kościele pw. Najświętszego Zbawiciela przy ul. Fredry 11. Następnie zgromadzeni przemaszerują ulicami miasta (Fredry, Gwarna, św. Marcin, Wieniawskiego, Fredry, al. Niepodległości) pod Pomnik Polskiego Państwa Podziemnego i Armii Krajowej. Tam o godz. 18.00 rozpoczną się główne uroczystości.

Ważnym upamiętnieniem Żołnierzy Wyklętych będzie prezentacja w gmachu Wielkopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Poznaniu wystawy „Milcząc, wołają”, której uroczyste otwarcie nastąpi 1 marca o godz. 12.00. Wystawę będzie można zwiedzać w holu Urzędu do 14 marca.

O godz. 19.00 w auli Poznańskiej Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej przy ul. Solnej 12 odbędzie się wyjątkowy koncert z okazji Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych, podczas którego wystąpią Leszek Czajkowski, Paweł Piekarczyk i Andrzej Kołakowski. Koncertowi będzie towarzyszyć ekspozycja prac związanych z Żołnierzami Wyklętymi. Organizatorem wydarzenia jest Radio Poznań SA.