III Turniej Powstańczy Koszykówki (29.12.2017)

29122017Turniej LesznoZ okazji 99 rocznicy wybuchu Powstania Wielkopolskiego w leszczyńskim Trapezie rozegrano III Turniej Powstańczy Koszykówki. Rywalizacje przebiegały w dwóch młodzieżowych grupach wiekowych.

Mecze toczyły się systemem 4 x 8 minut i grano systemem każdy z każdym. W młodszej grupie mini koszykówki wygrał UKS Olimpijczyk Ostrów Wielkopolski, drugie miejsce zajęli gospodarze, a za najlepszego zawodnika tego zespołu uznano Mikołaja Kruka. Trzecie miejsce przypadło poznańskiej Pyrze.

W rywalizacji rocznika 2000 zwyciężyła Kasprowiczanka Ostrów Wielkopolski, która w ostatnim meczu pokonała 55:47 Jamalex Polonię Leszno, a najlepszym zawodnikiem tej kategorii został Michał Jędrzejczak. Na trzecim miejscu zakończyła Turniej Gwardia Wrocław.

Wszyscy uczestnicy Turnieju otrzymali koszulki firmy RED IS BAD z Orłem Powstańczym 1918 r.

Medale, puchary i nagrody wręczał, między innymi, pomysłodawca organizacji turnieju koszykarskiego dla młodzieży, szef leszczyńskiej Solidarności Karol Pabisiak wraz z Posłem na Sejm RP, Ministrem Janem Mosińskim, którzy wspólnie z Zastępcą Prezydenta Miasta Leszna Piotrem Jóźwiakiem przypomnieli kibicom i zawodnikom o idei Turnieju, opowiadając historię wybuchu Powstania Wielkopolskiego.

Organizatorzy serdecznie dziękują przede wszystkim sponsorom, bez których ten Turniej nie miał by tak pięknej oprawy.

Sponsorami III Turnieju były: Przedsiębiorstwo Rolne „Długie Stare” Sp. z o.o., Hodowla Zwierząt Zarodowych Osowa Sień Sp. z o.o. Piotr i Ewa Mądry, Hodowla Zarodowa Zwierząt „Żołędnica” Sp. z o.o., Ośrodek Hodowli Zarodowej Garzyn Sp. z o.o., MPEC Sp. z o.o. w Lesznie, MZO Sp. z o.o. w Lesznie, MPWiK Sp. z o.o. w Lesznie, Nadleśnictwo Karczma Borowa, Stadnina Koni „IWNO” Sp. z o.o., Poznańska Hodowla Roślin Sp. z o.o. w Tulcach, Instytut Pamięci Narodowej w Poznaniu, Jan Mosiński Poseł na Sejm RP, Krajowy Sekretariat Rolnictwa NSZZ „Solidarność”, MOZ NSZZ „Solidarność” Oświaty i Szkolnictwa Wyższego w Lesznie,   Region Wielkopolska NSZZ „Solidarność”.

bg
fot. Łukasz Wolski