W 36 rocznicę wprowadzenia stanu wojennego (14.12.2017)

141220171312W południe 13 grudnia przewodniczący wielkopolskiej „Solidarności” Jarosław Lange, wicewojewoda wielkopolski Marzena Maląg oraz przedstawiciele organizacji kombatanckich złożyli kwiaty pod pomnikiem ks. Jerzego Popiełuszki oraz tablicami poświęconymi pamięci Wojciecha Cieślewicza, Piotra Majchrzaka i ojca Honoriusza.

Główne uroczystości rozpoczęła Msza św. w kościele oo. Dominikanów, który w okresie stanu wojennego był schronieniem dla prześladowanych działaczy opozycji i ich rodzin. Liturgii przewodniczył oraz homilię wygłosił reprezentujący metropolitę poznańskiego ks. kanonik Leonard Poloch.

Po Mszy św. złożono kwiaty przed tablicą znajdującą się w krużgankach klasztoru, na której widnieją nazwiska poległych w czasie stanu wojennego w Poznaniu: Wojciecha Cieślewicza, Piotra Majchrzaka, o. Honoriusza, Jana Ziółkowskiego i Jerzego Karwackiego. Następnie zebrani, w asyście licznych pocztów sztandarowych, przeszli pod pomnik Poznańskiego Czerwca 1956 r.

Jarosław Lange przywołując nazwiska osób, które straciły życie w wyniku wprowadzenia stanu wojennego oraz przypominając tysiące więzionych, prześladowanych i szykanowanych stwierdził, że to jest ofiara i cena za to żebyśmy dzisiaj mogli żyć w wolnej Polsce.

- Niezwykle bolesną refleksją jest to że osoby, które zabijały, mordowały, więziły, internowały, wyrzucały ludzi z pracy, z uczelni nie były z obcych państw, to byli Polacy. Nasi rodacy – mówił J. Lange.

Podkreślił, że: - Bez względu na to, kim dzisiaj jesteśmy, jaką pełnimy funkcje społeczne, bez względu na poglądy polityczne ponosimy ogromną odpowiedzialność za budowanie wolnej Polski. I to budowanie musi być oparte na prawdzie oraz na poszanowaniu drugiego człowieka. To jest zadanie dla każdego z nas.

W imieniu wielkopolskiej „S” J. Lange oddał hołd poległym i żyjącym bohaterom stanu wojennego z których wielu było obecnych na uroczystości.

- To właśnie dzięki wam, dzięki waszemu bohaterstwu my dzisiaj możemy się spotykać i w sposób wolny głosić poglądy. Możemy być wolni w wymiarze indywidualnym i wymiarze całego narodu.

Uroczystość, w której udział wzięli m.in. zastępca prezydenta miasta Poznania Mariusz Wiśniewski, wicewojewoda Marlena Maląg, wicemarszałek województwa Wojciech Jankowiak, przedstawiciele organizacji zakładowych NSZZ „Solidarność” zakończyło złożenie kwiatów pod pomnikiem Poznańskiego Czerwca 1956 r.

Uroczystości w Jarocinie

O godz. 16.00 w kościele p.w. św. Marcina została odprawiona Msza św. w intencji Ofiar stanu wojennego. Piękne słowo duszpasterskie skierował do wiernych ksiądz prałat Dariusz Matusiak. Po Mszy św. złożono kwiaty i zapalano znicze pod pomnikiem „Solidarności”.

Zebrani na jarocińskim rynku wysłuchali wystąpień Sławomiry Jakrzewskiej, przewodniczącej terenowego oddziału Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” oraz burmistrza miasta Adama Pawlickiego.

Rocznicowe obchody zakończył spektakl Ulicznego Teatru Ognia „Anthony Street” prowadzonego przez o. Cordiana Szwarca.

Uroczystości w Pile

Obchody upamiętniające 36 rocznicę wprowadzenia Stanu Wojennego w Polsce rozpoczęto w Pile od złożenia wiązanek kwiatów i zapalenia zniczy 13 grudnia o godzinie 12:00 pod pamiątkową tablicą na Rondzie Solidarności. W uroczystości wzięli udział Mieszkańcy, Przedstawiciele Organizacji NSZZ „S”, Władze Miasta i Powiatu, Stowarzyszenia i przedstawiciele Parlamentarzystów. Jak co roku uczestnicy udali się do siedziby Oddziału na kawę i ciastko.

W czwartek 14 grudnia w asyście Pocztów Sztandarowych Kapelan Pilskiej Solidarności ks. Jarosław Wąsowicz odprawił Mszę Świętą w Intencji Ojczyzny i Ofiar stanu wojennego. W trakcie Mszy została pobłogosławiona figura  Patrona Solidarności bł. ks. Jerzego Popiełuszki, która będzie miała swoje stałe miejsce w siedzibie Oddziału. Około godziny dziewiętnastej w Sali BWA w Pile, przy pełnej sali odbyło się spotkanie z Joanną i Andrzejem Gwiazdami, po spotkaniu szanowni goście otwarli wystawę fotografii Marka Lapisa pt. „Biało- czerwona”.

Dziękujemy za liczny udział w przygotowanych uroczystościach.

Uroczystości w Lesznie

Obchody 36. rocznicy wprowadzenia Stanu Wojennego rozpoczęły się pod Pomnikiem Ludziom Solidarności na Skwerze im. Anny Walentynowicz przy Rondzie Solidarności.

Pod Pomnikiem Ludziom Solidarności poszczególne delegacje złożyły wiązanki kwiatów i zapaliły znicze, m.in. Prezydent Miasta Leszna Łukasz Borowiak, Przewodniczący Rady Miasta Sławomir Szczot, Radni Miasta Leszna, Zenon Jóźwiak Dyrektor Delegatury Wielkopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Lesznie, Kurator Oświaty Tadeusz Waszyński. W uroczystościach wzięły udział liczne delegacje z poszczególnych firm i organizacji zakładowych NSZZ „Solidarność” m.in. z LOB S.A. w Lesznie, z Leszczyńskiej Spółdzielni Mieszkaniowej, Pudliszki, MZWiK Sp. z o.o. Leszno, MZO Sp. z o.o. w Lesznie, PKP ZLK Leszno, PSS-E Leszno, Poznańska Hodowla Roślin Sp. z o.o. Tulce, Straż Pożarna w Lesznie, Wojewódzki Szpital Zespolony w Lesznie, Szpital Kościan, Wodociągi Kościan, Sekcja Emerytów i Rencistów, z MPEC–u z Leszna, „Solidarność” oświatowa oraz osoby internowane i ich rodziny.

Pod pomnikiem głos zabrał Karol Pabisiak. wiceprzewodniczący Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ Solidarność mówiąc m.in.:

„Mija dziś 36 lat od czasu, kiedy nielegalna w świetle ówczesnego prawa Wojskowa Rada Ocalenia Narodowego wprowadziła stan wojenny na obszarze naszego kraju i zahamowała na blisko 10 lat dążenia Polaków do wolności. Internowano 10.000 działaczy Solidarności i opozycji antykomunistycznej, w naszym regionie to liczba 73 osób. Stan wojenny przyniósł niestety ofiary śmiertelne. „Solidarność to jeden z drugim, nigdy jeden przeciwko drugiemu” - te słowa Świętego Jana Pawła II dedykuję dziś politykom, zwłaszcza tym, którzy wspólnie z wykonawcami stanu wojennego, kłamiąc nawołują do pogardy i agresji. To ze wszech miar niegodziwe.”

Po złożeniu wiązanek kwiatów i zapaleniu zniczy przewodniczący zaprosił wszystkich zebranych do siedziby Solidarności Leszczyńskiej na ciepłą herbatę i prelekcję prof. Waldemara Handke pt. „Stan wojenny – dlaczego?”

Uczestniczący obchodów otrzymali od Instytutu Pamięci Narodowej naklejki z hasłem „Zapal Znicz Wolności 13 XII o godz. 19.30” oraz okolicznościowe ulotki zawierające m.in. nazwiska osób internowanych, których już nie ma wśród nas, a także sylwetki leszczyńskich komendantów i naczelników SB i KWMO zwalczających Solidarność w stanie wojennym.

Wszystkim tym, którzy pamiętali w tym dniu o Ofiarach stanu wojennego i oddali im należyty hołd – dziękujemy!

bg