Nie ma kompromisu w sprawie wolnych niedziel (29.09.2017)

29092017niedzieleW związku z informacjami publikowanymi przez telewizję i radio publiczne o rzekomym porozumieniu NSZZ „Solidarność” z PiS w sprawie ograniczenia handlu tylko w dwie niedziele w miesiącu oświadczam, że żadnego porozumienia w tej sprawie nie ma i nie będzie. W wielu innych sprawach możemy szukać różnych rozwiązań, ale ograniczenia handlu we wszystkie niedziele „Solidarność” nie odpuści - mówi Przewodniczący KK NSZZ "Solidarność" Piotr Duda.

- Pomysł wprowadzenia tylko dwóch niedziel, to żaden kompromis. To kompromitacja PiS-u, który w kampanii wyborczej obiecywał oddanie niedzieli pracownikom. Z wyborczych deklaracji trzeba się wywiązywać, tym bardziej, że jeszcze jako partia opozycyjna, PiS złożył projekt poselski zakazu handlu we wszystkie niedziele. Dzisiaj już taki zdecydowany nie jest - mówi Piotr Duda.

tysol.pl