Oświadczenie Przewodniczącego Zarządu Regionu Wielkopolska (29.06.2017)

29062017oswiadczenieOświadczenie Przewodniczącego Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” w sprawie wczorajszego przebiegu uroczystości głównych upamiętniających Powstanie Poznańskiego Czerwca 1956 r.

Intencją NSZZ „Solidarność jest to, by tak ważne dla mieszkańców i władz Miasta, Regionu, a nade wszystko dla Kombatantów Poznańskiego Czerwca 1956 r., obchody miały charakter wspólnotowy, solidarnościowy; by inspirowały do jednoczenia, a nie wywoływały podziały w społeczeństwie.

Niestety, z przykrością stwierdzam, że tegoroczne uroczystości główne upamiętniające bohaterski czyn robotników poznańskich zakładów pracy z 1956 r. (podobnie jak to miało miejsce rok wcześniej) zostały okraszone akcentami politycznymi, co wywołało różne reakcje uczestników i w konsekwencji zakłóciło podniosły i przynależny tej uroczystości uroczysty charakter.

Pragnę poinformować, że Komitet Obchodów Poznańskiego Czerwca 1956 r., w skład którego wchodzą: Organizacje Kombatanckie Czerwca 1956 r., Miasto Poznań, NSZZ „Solidarność”, a który de facto jest organizatorem uroczystości, nie wystosował zaproszenia do Wicemarszałka Sejmu pani Małgorzaty Kidawy-Błońskiej i posła Grzegorza Schetyny.

Jarosław Lange
Zarządu Regionu Wielkopolska