Jest kompromis w sprawie podwyżek (03.12.2016)

03122016porozumienieBędą podwyżki dla ponad 9000 pracowników miejskich jednostek i zakładów budżetowych oraz miejskich instytucji kultury w Poznaniu.

Po ponad rocznych negocjacjach i akcji protestacyjnej pracowników tych placówek, 2 grudnia br. doszło do porozumienia między związkowcami a prezydentem miasta.

Zwyciężyła wola kompromis i rozsądek - mówi szef wielkopolskiej Solidarności Jarosław Lange. - Od stycznia 2017 roku wzrost wynagrodzeń wyniesie 100 złotych i następne 100 zł od lipca. Formalnie porozumienie, którego częścią jest prezydenckie zapewnienie przystąpienia do negocjacji płacowych w 2018 r., zostanie podpisane po 20 grudnia czyli po dniu przyjęcia budżetu miasta na 2017 r. Werbalne zapewnienie prezydenta traktujemy jako rzecz pewną.

Więcej na ten temat: