WZD XIV

(KADENCJA 2002-2006)

UCHWAŁY

Uchwała nr 1/2003

w sprawie kontroli odprowadzania składek członkowskich

Walne Zebranie Delegatów Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” - w związku z uchwałą nr 155/03 Komisji Krajowej w spr. odprowadzania składek postanawia zobowiązać Zarząd Regionu Wielkopolska do powołania zespołu ds. kontroli odprowadzania składek członkowskich, zobowiązać kontrolowane struktury do udostępniania zespołów niezbędnej informacji i dokumentacji dotyczącej składek członkowskich.

STANOWISKA

Stanowisko nr 1/2003

w sprawie zrównania wieku emerytalnego

Walne Zebranie Delegatów Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” protestuje przeciwko projektom rządu Millera obligatoryjnego zrównania wieku emerytalnego dla kobiet i mężczyzn na poziomie 65 lat.

Stanowisko nr 2/2003

w sprawie niewypłacania wynagrodzeń

Walne Zebranie Delegatów Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” wyraża stanowczy protest przeciwko pogarszającej się z miesiąca na miesiąc sytuacji społecznej kraju. Aferalne zarządzanie gospodarką oligarchiczne zawłaszczanie państwa powodują że ludzie pracy najemnej stają się ofiarami systemu niejasnych (a wcale nierzadko przestępczych) powiązań polityczno-finansowych. W ostatnich latach plagą stało się niewypłacanie wynagrodzeń. Pracownicy coraz częściej przez wiele miesięcy nie otrzymują wypłat lub otrzymują je w częściach, pracodawcy nie wypłacają należnych świadczeń socjalnych, nie odprowadzają składek ZUS-owskich i innych. Z badań przeprowadzonych przez PIP wynika, że w skali kraju sytuacja ta dotyczy ok. 68 proc. skontrolowanych zakładów (w Wielkopolsce - ok. 50 proc, a kwota zaległości przekracza 40 min zł).

NSZZ „Solidarność” zdecydowanie i wielokrotnie protestował przeciwko temu. Wystarczy wymienić chociażby głośne w ostatnim czasie sprawy: np. ostrowski „Wagon", wrzesiński „Tonsil", Jarocińskie Fabryki Mebli.

WZD Regionu Wielkopolska żąda od Parlamentu stworzenia takich uregulowań legislacyjnych, aby przestępstwa niewypłacania wynagrodzeń były ścigane z urzędu.